Apa Itu Hibah Takaful?

Apa Itu Hibah Takaful?

Aku rasa sejak mula PKP semua akan perasan di FB ejen takaful share promotion Hibah Takaful. Aku pun salah seorang yang rajin up iklan kt FB dari FB page aku. Ye la simpan kt AIA RM30 sebulan ada perlindungan RM50,000 jika kita MATI atau kemalangan Ilat Kekal. Tapi ramai juga yang ingat hibah takaful ni medikal kad

Pelan hibah takaful ni adalah pelan pertama yang wajib untuk geng B40. Ye kan korang nak perlindungan yang paling murah betul tak. Yang ni confirm serendah RM30 sebulan kalo korang muda2. Korang nk ambil pelan hibah ini untuk apa? Meh sini aku share few points pening

1. Dana Ketiadaan Kita

Sekarang banyak kita tengok kat FB, ada kawan2 kita MATI accident. Rider Food Panda, Grab kena langgar dengan kereta. Paling HOT sekarang MATI kena langgar pemandu MABUK. Keluarga kita, isteri dengan anak2 excited nak tunggu kita balik. Sekali pergi tak kembali dah.

So kalo ada pelan Hibah Takaful boleh la diorg sambung hidup kan. Takde la terbeban dan2 tue gak. At least wife boleh berehat dan bertenang setahun dua. yer la ada RM50k kat dalam akaun AIA. Sikit takpe asalkan ada.

2. Pampasan Ilat Kekal

Apa pulak ilat kekal ni, ini bermaksud orang yang kemalangan pastu hilang keupayaan penuh anggota badan. Bahasa mudah lumpuh la. Korang nk keje macam mana time2 tue gak. Kalo ada RM50,000 kt dalam simpanan AIA. At least boleh fikir macam mana nk sambung hidup dengan ujian baru ni.

3. Duit Bayar Hutang

Sape dalam hidup ni takde hutang mesti ada. Korang pun tahu kalau kita mati, dan masih berhutang amalan kita tergantung. Waima orang yang mati syahid pun tak boleh terus masuk syurga disebabkan hutang. So duit ni boleh la waris bayar kalo ada orang datang menuntut. Betul tak?

4. Hadiah Kepada Ibubapa

Kepada yang bujang, ia boleh menjadi saguhati kepada mereka bila kita tiada. Kita takkan boleh balas jasa mereka. Tapi yang pasti kita boleh beri mereka RM50,000 jika kita dijemput lebih awal dari mereka. Duit ini memang tidak boleh mengantikan kita. Tapi ia boleh membantu mereka menyambung hidup dikala ketiadaan kita lagi.

Tapi sekadar RM50,000 tak cukup sebenarnya. Kaedah kiraan untuk hibah takaful ada nilai pampasan adalah selama minima 10 tahun. Kalo gaji sebulan RM50,000 korang kena ada perlindungan RM500,000. Kalo anak2 masih kecil dengan adanya RM500,000 sekurang2nya pendidikan mereka terjamin.

Tue je la aku nak share. Harap korang belajar sesuatu. Kalo nk korang pelan customize untuk korang pm jer aku kt FB Hanan Hai

Facebook Comments

You might also like …