Mak Cik Dari Soremban

Mak Cik Dari Soremban


Kenangan semasa on-duty menjaga arwah mama kt PPUM, saya share story ni kat FB tahun lepas pada 13 June, agak2 apa la nasib anak mak cik ni? Geng yang riak semata2 nk reject agent cakap ‘takpe aku tawakal je’ baca sampai habis tau. Asal korang tak susahkan mak ayah korang sudah!

Aku ni biasa bila doktor buat round kan, lama pulak geng prof discuss, dok la borak ngan sorang mak cik ni. Dia dari soremban. Anak dia umur 27 tahun kena kanser limfoma stage 2 nak 3.

Dah 3 tahun kena, byk hospital pun dh pergi. Hospital Seremban, Hospital Serdang tp awal2 tue dah bedah2 potong sana sini to xbaik2 juga. Ambik sample sana sini tak tahu juga apa penyakit.

Buat rawatan traditional dah habis 10k… xbaik juga. Seminggu depa charge 2k. WTF

Last year bulan 9, anak dia pengsan g hospital seremban pastu diorg nk suruh pindah hospital serdang. Mak cik xsetuju sbb diorg punya rawatan xde kesan. Jadi doktor sana call2 dpt bilik ke PPUM.

Sampai sini, terus masuk ICU, 24 orang doktor datang melawat tok kes dia sbb dah sangat KRITIKAL. Specilist dari IJN, jantung, paru2 dsb la. Diorg buat test dan diagnosis dpt tahu kanser limfoma tue la.

Soklan cepumas doktor melayu kita. Duit simpanan ada x? 20k? Xcukup makcik? Rawatan ni mahal. Xmampu makcik nk bayar.

Doktor tue terus kena marah ngan senior dia, Dr cina. Jadi masalah kita bukan bangsa tapi belajar budi bahasa. Dr senior tue ckp, xpe makcik duit tue boleh di cari. Boleh cuba minta bantuan.

Lepas tue, doktor datang semula. Kena buat rawatan segera. Sbb keadaan anak makcik kritikal. Ada 4 tempat dh kena serang dan saluran pernafasan dh tersumbat. Makcik tue sain la. Alhamdulillah rawatan berjaya dan anak makcik tue stabil.

Nak tau total bill sekarang berapa?

RM 92,000 dari bulan september 2018

Setiap 2 minggu kena datang PPUM kena buat checkup. Dari soremban tau.

Dok ICU je dah kena

RM 22,000

Memang steady makcik ni. Usaha dia memang A. Makcik ni memang menjadi inspirasi kepada aku.

Wei cite xhabis lagi tau.

Lepas ni kena buat transplant dok wad dlm 2 bulan. Ko tau kos berapa???

RM 35,000

Lepas ni kalo ko agent takaful ada prospek sombong. Jgn sedih jgn kecewa, dia keje private kn. coverage bape 30k. Ckp kt dia

GOOD LUCK!!!

#pesanankhidmatmasyarakat

Facebook Comments

You might also like …