Simpanan Pendidikan Anak

Simpanan Pendidikan Anak

Sebagai ibubapa pasti kita ingin beri yang terbaik untuk anak kita. Aku yakin semua akan setuju, bila aku cakap jika kita berjaya mendidik anak kita dengan baik, maka harapan mereka untuk memperoleh masa depan cerah lebih tinggi. Kalo tak, kenapa kita hantar anak ke montessori sehingga bulanan RM600 sebulan kan.

Korang confirm tahu yang kos pendidikan meningkat saban tahun. Dulu2 masa mak ayah kita, pendidikan di universiti ada biasiswa jika kita pandai. Tapi sekarang rata2 semua perlu mengambil PTPTN untuk sambung belajar. Nak harap kerajaan sponsor macam dulu dah tak dapat. Keluar jer dari uni semua stuck dengan pinjaman pendidikan. Soalan aku adakah loan pendidikan PTPTN ini masih ada untuk anak2 kita nanti? Suatu perkara yang tidak boleh dijamin di masa hadapan.

Jadi cadangan aku adalah korang kena buat simpanan pendidikan anak bersama AIA. Nak tahu kenapa sebab kebarangkalian untuk korang keluarkan lebih rumit berbanding simpan di ASB. Dan jika korang ditimpa musibah, anak2 korang dh pasti ada dana untuk belajar di universiti bila dh umur 18tahun. Terdapat 2 jenis simpanan pendidikan kanak2

1. Simpanan Pendidikan + Medikal Kad Komprehensif

2. Simpanan Pendidikan Komprehensif

Perbezaan antara 2 pelan simpanan ini adalah jumlah simpanan diusia 18 tahun dan caruman bulanan pelan tersebut. Bila kita tambah medikal kad jumlah simpanan itu lebih rendah. Untuk bagi korang semua faham dengan mudah aku share bagaimana pelan yang AIA offer, bukan sahaja ia dapat memenuhi keperluan pendidikan anak korang tapi memberi peace of mind kepada korang juga sebab dah simpan duit untuk mereka awal2.

Pelan Simpanan Pendidikan + Medikal Kad Komprehensif

Bayangkan ibubapa kita buat medikal kad untuk kita masa kecil, kita hanya perlu sambung bayar dan caruman dia confirm lebih murah dari hari ini. Dan aku buat pelan medikal kad 1 juta, so korang dah tak payah upgrade medikal kad at least untuk 20-30 tahun. Tak perlu risau sebab pelan tue tiada limit seumur hidup.

Pelan Simpanan Pendidikan Komprehensif

Pelan ni nampak macam mahal ye la kena simpan dlm RM400 sebulan tapi logik ke kalo simpan RM30 untuk dapat simpanan RM100,000 bila matang? Tak logik la kan. Kalau nak cakap ada pelan pelaburan lain boleh bagi pulangan tinggi, betul tapi boleh lost jugak kan. Kalau masa anak nak masuk belajar masa tue kegawatan ekonomi, nilai pelaburan drop 40-50% sia2 je pelaburan tersebut. Sebab tue simpan kt AIA pilihan BIJAK

Pilihan Ditangan Anda

Setiap pelan akan menarik minat ibubapa yang berbeza. Ada juga yang akan mengambil kedua2 pelan kerana simpanan bulanan sekitar RM600 untuk mencapai matlamat simpanan pendidikan anak adalah penting untuk masa depan mereka. Serta tidak akan membebankan kita sebagai ibubapa apabila sudah lebih tua.

kalo korang nak aku advise untuk pelan terbaik korang PM aku kat FB Hanan Hai Jangan risau free jer. Nanti aku pm korang

Facebook Comments

You might also like …